Aangifte erfbelasting – geen notaris nodig !

Wanneer heeft u een notaris nodig?

Het is niet nodig de notaris de (hele) erfenis te laten afhandelen. Je kunt hem ook alleen inschakelen voor een verklaring van erfrecht of van executele. Die laatste is nodig als de overledene een executeur heeft aangewezen in het testament.

Met de verklaring van de notaris kan de executeur daadwerkelijk aan de slag: het bewijst dat hij of zij bevoegd is te handelen. Een verklaring van erfrecht is niet verplicht maar vaak wel nodig. Zonder zo’n document blijven bankrekeningen meestal geblokkeerd en is het lastig om partnerpensioen te krijgen.

TIP: Als erfgenamen moeilijk te vinden zijn, kan het wat langer duren voordat de notaris de verklaring van erfrecht kan afgeven. Zorg dus altijd voor een actuele adressenlijst van erfgenamen. Dat scheelt de nabestaanden straks heel wat tijd.

Bovenstaande is ontleend aan de website van de Consumentenbond die geheel onafhankelijk is.

Wij zijn van mening dat u de notaris in moet schakelen voor die zaken waarin hij/zij noodzakelijk is; ons vak is belastingrecht waarbij wij ons gespecialiseerd hebben in erfbelasting (successierechten). Hier heeft u profijt van. Namelijk door het betalen van minder belasting waardoor u meer overhoudt van uw erfenis.