Wanneer ontvangt u een aangifte erfbelasting?
Wanneer de belastingdienst verwacht dat u erfbelasting moet betalen, ontvangt u – of een van de andere erfgenamen – een aangiftebrief.
De aangifte moet u binnen de gestelde termijn ingevuld retourneren aan de belastingdienst. Het invullen van een uitgereikte aangifte is verplicht.
De executeur is verantwoordelijk – en ook aansprakelijk – voor het het juist invullen van de aangifte erfbelasting.
Laat u zich niet verleiden om de aangifte zelf in te vullen. U betaalt anders teveel erfbelasting! Wij hebben veel ervaring met het opstellen van de aangifte erfbelasting en pakken dit zorgvuldig en efficiënt aan.
1.
Moet u uitsluitend aangifte doen wanneer u een aangifte erfbelasting toegestuurd krijgt?
Wanneer u geen aangifte toegestuurd krijgt en u kunt vermoeden dat u erfbelasting moet betalen, moet u een aangifte erfbelasting indienen.
Zelfs wanneer de belastingdienst in een brief aan u kenbaar maakt dat – volgens hun verwachting – er geen aangifte gedaan hoeft te worden is dat geen reden voor u om geen aangifte te doen.
Uitgangspunt is:
Verwacht u dat er erfbelasting betaald moet worden? Dan moet u aangifte doen.
2.
Wat zijn aandachtspunten bij de aangifte erfbelasting?
- Is er een testament opgesteld;
- Heeft overledene een fiscale partner;
- Zijn er vrijstellingen van toepassing op de erfenis;
- Wie gaan er erven;
- Hoe moeten de bezittingen gewaardeerd worden?
- Welke schulden mogen er in mindering gebracht worden op de nalatenschap;
- Zijn er uitkeringen als gevolg van het overlijden;
- Welke kosten mogen in aftrek gebracht worden?
… En ga zo maar door.
3.
Wat heeft u nodig voor de aangifte erfbelasting?
Wij hebben een checklist opgesteld welke wij met u doornemen zodat u precies weet welke gegevens wij nodig hebben voor het opstellen van de aangifte. Na het opstellen van de aangifte lichten wij de aangifte mondeling aan u toe en weet u precies waar u financieel aan toe bent.
Wat moet er nog meer geregeld worden?
Onze dienstverlening gaat verder dan alleen maar het invullen van cijfers. Wij geven u tips waaronder advies over nog te regelen zaken voor de langstlevende partner. Bij voorbeeld het verstrekken van een algehele notariële volmacht aan één van uw kinderen (levenstestament); het doen van schenkingen en het aanpassen van het testament.